Arbetet gör vårdpersonalen sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på ett äldreboende i Kalmar säger att de går på knäna på grund av hög arbetsbelastning.

Delade turer är bara en del av arbetsmiljöproblemen inom äldreomsorgen i Kalmar kommun. Sjukskrivningarna ligger mycket högt på flera håll och nu sätter kommunen in åtgärder.

Går ut över de boende

Efter SVT nyheter Smålands rapportering om delade turer har det kommit in många reaktioner från personer som vittnar om en pressad arbetssituation. En av dem är Marie Härdstedt.

– Det har hänt att våra boende har behövt sitta och vänta en timme från att de bett att få gå och lägga sig tills vi har hunnit med att lägga dem, berättar hon.

Marie Härdstedt arbetar på ett äldreboende i Kalmar och har uppåt 30 års erfarenhet i yrket. Men i våras blev pressen för stor, hon sjukskrevs med diagnosen utmattningsdepression. Nu är hon tillbaka i jobbet, men med anpassade arbetstider för att orka.

Mycket höga sjuktal

Och hon är inte ensam om att vara sjukskriven. Under årets första sju månader låg sjukskrivningstalet på hennes arbetsplats på över 17%. Det innebär alltså att personalen i genomsnitt varit sjukskrivna nästan en dag per vecka. Som en jämförelse låg den genomsnittliga sjukskrivningstiden för alla anställda i Kalmar kommun på drygt 6% under 2014.

Vill studera positiva exempel

Enligt omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) finns det i vissa fall förklaringar till de höga sjuktalen, där exempelvis en influensaepedemi bland personalen kan få stort genomslag i statistiken, men han håller med om att något måste göras.

– Vi vill titta på varför det är så högt. Kan det vara hög vårdtyngd där, kan det vara sämre scheman? säger han.

Nu ska kommunen sätta in vad Michael Ländin kallar ”ett batteri av åtgärder”, där såväl schemaläggning som personalens delaktighet ska utvärderas. Det finns också enheter där sjukfrånvaron är mycket låg, som han vill lyfta fram som ”goda exempel”.

– Vad är det de gör som är så himla bra? Det vet vi inte riktigt än, men nånting är det ju.

Kräver lösning

Marie Härdstedt och hennes kollega Ebba Fridolfsson är klara över vad som behövs i deras verksamhet – mer personal.

– Just nu gör vi bara det vi behöver göra. Vi kan inte ge våra pensionärer det lilla extra och bara sitta med och prata. Det är alltid ”vänta lite” som kommer emellan. De borde hitta en lösning, innan fler far illa, säger Ebba Fridolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.