Hamnbassängen saneras i höst

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamns kommun har skrivit kontrakt med ett företag för muddring av hamnbassängen i Oskarshamn. Saneringen kommer kosta en halv miljard.

– Vi hoppas kunna komma igång med arbetet med att bygga avvattningsanläggningar på land redan under hösten. Sedan ska vi börja muddra till våren, säger Rolf Persson, projektledare.

Saneringen väntas kosta 510 miljoner kronor och är enligt Rolf Persson Sveriges största grävprojekt någonsin. Merparten av projektet finansieras av Naturvårdsverket. Batteritillverkaren Saft i Oskarshamn har historiskt sett bidragit till föroreningen och har därför valt att frivilligt bekosta en del av saneringen. Oskarshamns kommun står för tio procent av kostnaden.

Syftet med saneringen av hamnbassängen är att förbättra miljön i Östersjön och att minska riskerna för människors liv och hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer