Foto: SVT

Ungdomar slutade begå brott efter social insats

Publicerad

Sociala insatsgrupper i området Araby i Växjö har varit framgångsrikt. En delrapport visar att flera av ungdomarna som deltagit i projektet har minskat eller helt upphört med sin kriminalitet.

– Jag tror en av orsakerna till att arbetet varit framgångsrikt handlar om att flera olika aktörer samverkar kring en person istället för att en individ ska behöva träffa en massa olika myndigheter och aktörer, säger Oliver Rosengren, ordförande nämnden för arbete och välfärd.

”Ekonomiskt och social vinst”

Arbetet med sociala insatsgrupper har pågått i ett drygt år och syftar till att fånga upp ungdomar som visar ett riskbeteende där kriminalitet är ett framträdande problem. Projektet är ett samarbete mellan Växjö kommun, polisen, familjen, skolan och föreningslivet. Framgångarna i projektet innebär även att Växjö kommun sparat pengar.

– Det handlar om både en ekonomisk och social vinst. Kommunen har sparat drygt fem miljoner kronor i offentliga utgifter genom att vi lyckats få in de här ungdomarna på en annan väg.

Vill fortsätta

Ambitionen är nu att kunna göra projektet till en permanent verksamhet.

– Vi fortsätter till åtminstone nästa sommar. Hittar vi bara utrymme i budgeten så ska vi kunna göra detta till ett permanent projekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer