Foto: arkivbild SVT

Arbetsförmedlingens kontor i Mönsterås stängs

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen tänker stänga sitt kontor i Mönsterås, kommunalrådet Roland Åkesson (C) kallar det för vansinne.

Mönsterås är ett av 100 kontor i landet som Arbetsförmedlingen planerar att stänga. När kommunen fick reda på det här nu i slutet av veckan så krävde de en överläggning med myndigheten men svaret blev att det inte är möjligt innan nyår.

– Det vore väldigt olyckligt om vi inte finns representerade på orten. Det kommer bli dem som står längst ifrån arbetsmarkanden så som ungdomar, handikappade och de med utländsk bakgrund som kommer få det ännu svårare att komma ut på arbetsmarknaden.

AF-kontor läggs ned

Roland Åkesson (C), kommunalråd i Mönsterås blir mycket upprörd på sättet de har blivit kontaktade på.

– De säger att de tar beslut om vilka kontor som ska stängas i december men när vi vill ha en dialog kring detta och ett möte så har de inte tid för ens i januari. Vi som kommun tänker ta det här vidare till riksnivå och skriva ett brev till generaldirektören på Arbetsförmedlingen, och jag har redan tagit kontakt med våra lokala riksdagsledamöter.

Kommunen rädd för att få ta kostnaden

Om 100 kontor stänger så drabbar det var tredje kommun.

– Och jag har fått en känsla av att det är vi små kommuner på landsorten som drabbas hårdast, särskilt vi i Småland. Jag tänker lyfta frågan till Sveriges kommuner och Landsting med (SKL).

Det här påverkar inte bara företag och arbetssökande utan kommer också att påverka etableringsuppdraget när det gäller nyanlända. Idag har Mönsterås runt 500 asylsökanden och stor inflyttning och etableringsuppdraget ligger på arbetsförmedlingen.

– Jag är rädd för att det här i slutänden kommer leda till att ansvar och kostnader hamnar på kommun istället.

Arbetsförmedlingen måste moderniseras

Så här skrev generaldirektören för Arbetsförmedlingen Mikael Sjöberg på DN debatt nyligen:

”Vi möter våra kunder där de själva befinner sig. Våra förmedlingskontor är inte alltid den självklara platsen för att möta de sökande och arbetsgivarna. Vi ska vara mycket mer flexibla och mobila och möta arbetsgivarna på sina arbetsplatser och de sökande på nätet och i andra miljöer där de finns. Som en följd av detta och för att frigöra resurser för bland annat arbetsgivarsatsningen kommer vi att minska vårt kontorsnät med cirka hundra förmedlingskontor. Inga medarbetare kommer att sägas upp.”

Roland Åkesson kallar det för en försämring och en klassisk koncentrationspolitik. De ska nyanställa men dra ner på kontor.

– Resurserna behöver finns där människorna och företagen finns. Det behövs för att komma tillrätta med arbetslösheten. Människor vill möta andra människor och få stöd.

Företagen oroliga för framtiden

Även företagare i Mönsterås som Roland Åkesson varit i kontakt med är oroliga för framtiden om de inte har ett lokalt kontor som kan hjälpa dem att få tag i arbetskraft, något som de menar har fungerat bra idag.

– Det betyder mycket närheten, det ger mer motivation och lättare med språket.

Anna-Lena Immo är pressekreterare på Arbetsförmedlingen och hon bekräftar att de nu ser över vilka kontor som ska försvinna.

– Vi satsar på en modernisering inom vår myndighet och vi går mot mer datoriserade lösningar. Kontoren kräver mycket personal och då kan vi frigöra dem för att ta kontakt  med arbetsgivare och hjälpa arbetssökanden den vägen, säger Anna-Lena Immo.

Hon säger också att ingen ska behöva ha längre än en timme bort från sitt gamla kontor.

– Det kommer leda till att stora ytor i Sverige inte har något kontor, det är konstigt för jag tycker att statlig verksamhet ska vara lika över hela landet, säger Roland Åkesson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AF-kontor läggs ned

Mer i ämnet