Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Ilmrud är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län. Hon berättar varför arbetslösheten bland utrikesfödda har minska under pandemin i länet. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Fler utrikesfödda fick jobb i Kalmar län: ”Stort behov av arbetskraft”

Publicerad

Under pandemin, när arbetslösheten ökade generellt i riket, minskade den samtidigt bland utrikesfödda i Kalmar län. Allra mest minskade den i Hultsfreds kommun, med sex procent. Men trots minskningen är arbetslösheten bland utrikesfödda fortsatt hög.

Statistik från januari 2021 jämfört med januari 2020 visar en stor minskning av arbetslösheten bland utrikesfödda i Kalmar län.

I elva av tolv kommuner i länet har arbetslösheten minskat i den gruppen. För hela Kalmar län är minskningen två procent. Med det är Kalmar län det län i landet som visar upp den näst största minskningen, endast Blekinge hamnar före i statistiken.

– Jag tror på att det beror på ett gemensamt arbete, där vi har jobbat tillsammans inom Arbetsförmedlingen, näringslivet och våra tolv kommuner, säger Linda Ilmrud som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län.

I Kalmar län var det Hultsfreds kommun som hade största minskningen med hela sex procent ifjol. Men trots allt är arbetslösheten bland utrikesfödda hög.

I just Kalmar län är den som lägst i Mörbylånga kommun med 13.8 procent,  och högst i Högsby kommun med 33,7 procent.

”Väldigt många resurser”

För att minska arbetslösheten bland utrikesfödda behövs att hela samhället ska hjälpa till, menar Linda Ilmrud.

– Jag tror att vi behöver forsätta och se att det finns väldigt många som är en resurs. De kan ha haft många olika inriktningar i olika branscher i sina hemländer innan de kommer till oss. Vi har ett stort behov av arbetskraft i Sverige, säger Linda Ilmrud.

Inget specifikt jobb sticker ut

När det gäller Hultsfreds kommun och var de utrikesfödda fått jobb är det ingen specifik bransch som sticker ut, utan arbetena har skapats inom olika områden.

– Just de här extra tjänsterna kan vara allt från att man är ute i skogen och röjer till att vara en extra person inom skolan, säger Linda Ilmrud.

Små förändringar i Kronobergs län

Arbetslösheten bland utrikesfödda i Kronobergs län minskade ifjol med -0,2 procent. I Markaryd kommun minskade den med -3,4 procent och i Ljungby kommun ökade den med 1,3 procent.

Den kommun som har mest andel utrikesfödda arbetslösa i Kronobergs län är Lessebo med 34,3 procent och den kommun som hade minst andel utrikesfödda arbetslösa är Ljungby kommun med 18,4 procent. 

Nedan ser du de tio län med störst minskning mellan januari 2020 och januari 2021, samt siffrorna för riket som helhet. Förändringen inom parentes. I procent.

Blekinge: 27,3 (-2,2)

Kalmar: 23,5 (-2,0)

Västernorrland: 26,3 (-2,0)

Gävleborg: 30,0 (-1,4)

Västerbotten: 17,3 (-1,2)

Jämtland: 21,5 (-1,0)

Östergötland: 24,0 (-0,3)

Kronoberg: 23,7 (-0,2)

Dalarna: 24,2 (-0,1)

Norrbotten: 16,6 (-0,1)

Riket: 20,1 (+1,3)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer