Elin Cederbrant är Årets kronobergare 2017

Publicerad

Elin Cederbrant är Årets kronobergare 2017. Hon prisas för sitt jobb med att sprida information om sjukdomen diabetes.

Det var en mycket glad vinnare som tog emot priset under onsdagseftermiddagen på residenset i Växjö. Pristagaren Elin Cederbrant hoppas på att hennes engagemang för att motarbeta fördomar och missförstånd kring diabetes ska ge ännu större resultat i framtiden.

– Ju fler som vill engagera sig desto bättre är det för forskningen. Tänk om vi en dag kan säga att jag ”hade” diabetes, inte ”har”, säger Elin Cederbrant till P4 Kronoberg vid prisutdelningen.

Nästan 200 var nominerade

190 kandidater hade nominerats av P4 Kronobergs lyssnare och sedan valde en jury ut fem kandidater som radiolyssnarna kunde rösta på. Utmärkelsen går till personer som bidragit till länets utveckling eller som riktat intresse mot Kronobergs län. Priset har funnits sedan 1985.

Utmärkelsen delas ut av P4 Kronoberg.

De fem var nominerade till priset Årets kronobergare

Visa

Elin Cederbrant – 18-åringen från Växjö som kämpar för ökad kunskap om diabetes typ 1. Har samlat in tre miljoner till informationskampanj och startat Together Against Diabetes. En svensk hjälte. 

Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson – för den sista riktiga Bondfilmen. Ett ideellt filmprojekt som engagerat hundratals i Markaryd och setts av tusentals i hela landet. Alla intäkter går till Världens barn.

Mot Nya Höjder – teknik- och kunskapsprojektet för unga som tre år efter starten i Kronoberg nått tusentals skolelever och många företag i länet. Nu flyger satsningen vidare till resten av landet. 

Växjö DFF – stjärnskott i svensk elitfotboll som efter en rekordsäsong med bara en förlorad match i Elitettan nu är klara för högsta divisionen. En nystart för damfotbollen i Kronoberg som ger eko i hela Sverige. 

Owe Svensson i Åby/Tjureda – eldsjälarnas eldsjäl som efter 50 år som ordförande äntligen fått se sin förening nå allsvenskan i bandy. En prestation mot alla odds. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer