Det här året tyckte residensets husfru Eva-Karin Söderström att det var lätt att välja vilken byggnad som skulle bli årets pepparkakshus, Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Ida Svensson/SVT

Sjukhuset i ny tappning – som gigantisk pepparkaka

Publicerad

För många är det en bedrift att lyckas bygga ett pepparkakshus innan julafton. Eva-Karin Söderström som är kock och husfru på landshövdningens residens i Kalmar har byggt hela sjukhuset av pepparkaksdeg. 

För femte gången har residensets husfru Eva-Karin Söderström bakat ett alldeles speciellt pepparkakshus. Den här gången blev det flera stycken.

– I år var inte valet så svårt när vi är mitt uppe i en pandemi. Det fick bli Länssjukhuset i Kalmar för att hylla alla vårdanställda, säger Eva-Karin Söderström

För två veckor sedan började hon med mallen och hon har byggt pepparkakshus sedan dess.

– Jag har hunnit med en del annat också men de sista dagarna var intensiva. Jag fick träningsvärk i magen av allt kavlande.

Flera detaljer finns med

En av utmaningarna var att få en överblick över hela sjukhuset.

– Jag tittade på kartor och åkte runt sjukhuset och tittade.

Hon har fått med flera detaljer, granarna på innegårdarna, sjukhusentrén, godisbilar på parkeringen och trapphusen i glas.

Ska bevaras på sjukhuset

Sjukhuschefen Annchristin Svensbergh var imponerad över bygget.

– Att få de här signalerna från flera delar av samhället, att vårt arbete verkligen uppskattas är betydelsefullt, säger Annchristin Svensbergh. 

Tidigare pepparkakshus

2016 Länsresidenset

2017 Riskvarnen

2018 Stadsmissionens hus på Södra Långgatan i Kalmar (Auktionerades ut av Stadsmissionen)

2019 Ville Villekulla (Auktionerades ut av Världens barn)

2020 Länssjukhuset i Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.