• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Arkeologidag vid Kalmar Slott lockade många

Publicerad

För femte året arrangerades arkeologidagen på Kalmar slott. Där berättade arkeologerna om årets utgrävningar.

– Jag har varit här varje år och är intresserad av vad som hittades här utanför i somras, säger Katarina Aldén, en av besökarna.

Vid sommarens utgrävningar i Kalmarsundsparken hittades nya fynd som troligtvis är från Kalmarkrigets tid. Detta år hade man med sig grävmaskin för att komma längre ner i markytan. Sista dagen hittades en timmerkista, en så kallad kassun, – en konstruktion i trä att ställa upp kanonerna på som en del i slottets försvarsverk.

Arkeologerna berättade även om gamla och nya fynd från Kalmar slott samt om ”äppelmannen” som hittades tidigare i år i Appeltofftska husets källare på Kvarnholmen.

– Vi vet nu att nu att han hade rött hår och skägg, att han var 25 år, han hade äppelkärnor i magen och att låg där innan huset byggdes, säger arkeologen Hanna Menander från Statens historiska museer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer