Foto: SVT

Astrid Lindgren-dag föreslås av debut-ledamot

Publicerad

Idag lämnades en motion in av Gudrun Brunegård (KD), som vill införa en Astrid Lindgren-dag för att hedra författaren.
– Hennes människokännedom och kärlek uppskattas världen över, säger hon.

Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby gjorde idag debut i riksdagen. Hennes första motion handlade om att införa en Astrid Lindgren-dag.

– Hennes människoskännedom, värme och kärlek uppskattas världen över. Hon är en av världens mest översatta författare. Det vore väldigt naturligt att Astrid Lindgren fick en egen minnesdag, säger hon.

Dagen säger hon skulle kännetecknas av att man i skolor illustrerar figurer från hennes böcker, eller ser på någon av filmatiseringarna.

– Man kanske läser någon bok eller spelar någon pjäs för att lyfta fram olika delar av hennes författarskap och hennes syn på livet och tillvaron, säger Gudrun Brunegård.

– Hon var en frontfigur när det gäller lagstiftningen emot barnagan, och hon höll ett uppmärksammat tal i tyska förbundsdagen om ”Aldrig mera våld”. Det finns många aspekter man skulle kunna lyfta fram på en sådan dag.

Folkdräkten på bilden bär hon för att hedra sin mor som själv hade en Sverigedräkt, och som gick bort förra året.

– Det kändes jättefint att få hedra hennes minne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer