Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Astrid Lindgrens barnbarn till angrepp mot nationalistiskt parti

Astrid Lindgrens barnbarn till angrepp mot nationalistiskt parti

Uppdaterad
Publicerad

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand höll ett tal i Vimmerby där han refererade till Astrid Lindgren och hennes sagovärld. Det fick Olle Nyman, författarens barnbarn och vd för Astrid Lindgren AB, att reagera kraftigt.

I ett öppet brev till Gustav Kasselstrand uppmanar han nu partiledaren att sluta använda sig av Astrid Lindgrens liv och verk i sin retorik.

– Jag var i Vimmerby i lördags och råkade av en slump höra lite av det han talade om och reagerade starkt, säger han till SVT Småland.

Var det något specifikt du reagerade på?

– Om man använder Astrid för att torgföra det tankegods som det här partiet står för – då har man helt missförstått Astrids värderingar och hennes böcker, säger Olle Nyman.

Pratade om Bullerbyn

I samband med talet i Vimmerby så talade Gustav Kasselstrand bland annat om Bullerbyn:

– Jag försvarar Sverige, det svenska folket och jag står för att jag vill ha tillbaka Bullerbyn. Jag väljer Emil i Lönneberga före flyktingbarnet Sinan från Afghanistan, ska Kasselstrand ha sagt, enligt tidningen Dagens Vimmerby.

I sitt öppna brev  till Kasselstrand skriver Olle Nyman så här:

”Du säger att du vill ha tillbaka Bullerbyn, men Bullerbyn finns bara i Astrids berättelser. Hon var en ytterst modern människa, och hon hänföll inte till enkla nostalgiska och sentimentala bilder av en svunnen tid då saker var enkla”.

”Ingen galjonsfigur”

Spelar det egentligen någon roll om det här partiet pratar om Bullerbyn på ett möte?

– Principiellt så spelar det stor roll. För oss som förvaltar Astrid Lindgrens arv och hennes rättigheter är det jätteviktigt att hon inte ska göras till någon slags galjonsfigur för något som hon absolut inte stod för. Det ser jag som min absoluta skyldighet att ta avstånd ifrån.

Olle Nymans brev till Gustav Kasselstrand går att läsa på Dagens Vimmerbys sajt.

SVT Småland har försökt nå Alternativ för Sverige och Gustav Kasselstrand för en kommentar men har i skrivande stund inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet