Foto: Tarek Alkhoury framför kyrkan i Åseda.

Nyanlända erbjuds praktik i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad
Alla pastorat i Växjö stift uppmanades nyligen att ta emot asylsökande och nyanlända som praktikanter.

Det är den ekonomiska föreningen Äppelkärnan som står bakom uppmaningen. SVT Nyheter Småland träffade Tarek Alkhoury som nyligen fick sitt uppehållstillstånd och bor i Lenhovda. Han är mycket positiv till idén.

– Jag tror att det är mycket viktigt att få den här möjligheten att jobba och att göra något för att integreras i samhället. Det viktigaste är att ha något att göra och att lära sig språket, säger han till SVT Nyheter Småland.

Ingen ersättning

De asylsökande får ingen ersättning.

– Det är inte det som är poängen med det här projektet utan att de ska få sysselsättning och språkträning, säger kyrkoherde emeritus Johan Lindstrand som är en av initiativtagarna.

Han menar att det finns ett stort behov hos de asylsökande att aktivera sig medan de väntar på besked.

– Vi har mycket verksamhet bland asylsökande och de går ofta och väntar mellan ett och ett och ett halvt år på uppehållstilsstånd och under den tiden är det ganska deprimerande att bara sitta och vänta i en lägenhet. Vi har ju visserligen språkcaféer men vi tror att det kan vara bra att vara på arbetsplats också, säger Johan Lindstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer