Vågor som bryter in mot tångbelagd strand. Genrebild Foto: TT

Ätbara alger ska odlas längs Ölands kust

Publicerad

Byxelkroks Marinservice AB får 50 000 kronor för att testa att odla alger som människoföda. Pengarna kommer från Eons miljöfond och ska användas för att förbättra kust- och havsmiljön i Borgolms kommun.

Byxelkroks Maskinservice ansökte om 200 000 kronor men får alltså 50 000 kronor ur fonden. Pengarna ska gå till ett pilotprojekt för att prova att odla alger längs norra Ölands kust för konsumtion av människor. De får pengarna för att för att utveckla miljöförbättrande verksamheter inom havsbrukssektorn.

Förutom Byxelkroks Maskinservice så får Borgholms kommun 50 000 kronor för att undersöka om det finns föroreningar efter den tidigare soptippen i Mejeriviken.

Eons miljöfond instiftades under 2017 efter avkastning från de 16 vindkraftverken vid Kårehamnsporten. Fonden består av 3,4 miljoner kronor och som mest kan 200 000 kronor betalas ut till ett enskilt projekt.

Inför den första utbetalningen kom sex ansökningar in och styrelsen har beslutat att de här två projekten ska få 50 000 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.