Gäddynglen lever farligt i Östersjöns skärgård. Foto: TT

Storspiggens jakt på yngel – hot mot gäddan i Östersjön

Publicerad

Att äta eller ätas? Storspiggen i Östersjöns skärgård äter upp gäddans yngel innan gäddynglen hinner växa till sig. På så sätt håller storspiggen nere beståndet av gädda, som är ett av storspiggens största hot.

Gäddan är i toppen av näringskedjan i Östersjöns skärgård och en av Sveriges allra vanligaste rovfiskar. Men beståndet har minskat drastiskt under senare decennier med negativa konsekvenser för ekosystemet och gäddans återhämtning.

Gäddan hinner inte återhämta sig

Forskare från Linnéuniversitetet i Kalmar rapporterar nu att storspiggens intensiva jakt på gäddans yngel kan vara en avgörande faktor i att begränsa gäddans möjlighet att återhämta sig. Rapporten går att läsa i den vetenskapliga tidskriften Journal of Animal Ecology.

Efter 32 mm får ynglen vara ifred

Studier har visat att i Kalmarsundsregionen äter storspiggen i vissa fall upp ca 95 procent av alla gäddans yngel. 32 mm är den gräns som ynglen måste nå upp till för att storspiggen inte skall våga sig på att äta upp dem.

Omfattande naturvårdsinsatser har genomförts för att främja gäddan men återhämtningen av rovfisken är fortfarande svag i Östersjöns skärgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer