Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nabeel Faeq Mahdi låg i respirator i 32 dagar efter att ha drabbats av covid-19. Åtta månader senare är han ännu inte frisk. Men han har äntligen kunnat börja jobba igen. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Åtta månader sedan Nabeel blev sjuk i covid – fortfarande inte frisk

Uppdaterad
Publicerad

Studiehandledaren Nabeel Faeq Mahdis lungor är inflammerade och det är med stor ansträngning han går upp för trapporna på skolan i Älmhult där han arbetar.

– Jag vill jobba mer och hoppas att jag orkar, säger han.

I maj 2020 färdades Nabeel Faeq Mahdi akut till sjukhus då han fick svårt att andas. Med bekräftad covid-19 blev han då liggande i respirator i 32 dagar.

– Det var tufft, men jag har kämpat för att komma tillbaka till mitt liv, säger han.

”Det har gått framåt”

Det är andra gången SVT Nyheter Småland besöker Nabeel. När vi träffades i oktober 2020 klarade han knappt att gå 500 meter. Han andades tungt och hade svårt att prata för länge. Nu fyra månader senare mår han bättre.

Han har kunnat återgå på halvtid till sitt arbete som studiehandledare på Linnéskolan i Älmhult. Han vill arbeta mer men kroppen sätter stopp.

– Det har gått framåt för nu klarar jag att gå ungefär fyra kilometer. Men jobbigast är andningen för lungorna är inflammerade och jag har fortfarande svårt att svälja. Jag vill jobba mer men hoppas att jag orkar, säger Nabeel Faeq Mahdi.

Kämpar för att komma tillbaka

Nu kämpar han med rehabilitering och för att bygga upp sin muskelstyrka. Han går på regelbundna hälsokontroller och ska snart röntga lungorna på nytt. Trots att han inte vet när eller om han blir helt återställd så ser han positivt på framtiden.

– Jag vill komma tillbaka till livet jag hade innan corona. Man måste kämpa för att bli bättre och bättre. Alla som haft det tufft och klarat corona ska kämpa för det finns en väg tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet