Foto: TT Bild

Åttaårig flicka dog – nu anmäler vården sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Region kronoberg har gjort en lex Maria anmälan gällande en åttaårig flickas död vid Ljungby lasarett tidigare i år.

Det var i januari i år som en flicka i 8-års åldern insjuknade i feber och influensa. Enligt Smålänningen ska familjen sökt vård vid Ljungby lasarett men skickades hem utan att några prover togs på flickan.

Tillståndet försämrades

Men barnet blev sämre under natten och började kräkas. Familjen återvände tillbaka till lasarettet där flickan senare avled av ett hjärtstillestånd.

Obduktionsrapporten ska enligt Smålänningen visa att flickan drabbats av svininfluensa.

Enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg har man nu gjort en lex Maria anmälan om händelsen. Nu kommer Inspektionen för vård och omsorg att inleda en granskning av ärendet.

Se över rutiner

Men innan ärendet har utretts har Region Kronoberg tagit fram nya rutiner för att öka patientsäkerheten.

”Barn som kommer till akutmottagningen på kvällen och natten kommer som tidigare att få en första bedömning på akuten i Ljungby. Alla barn hänvisas sedan för specialistbedömning på barnakuten, Centrallasarettet Växjö”, skriver man i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Småland har försökt nå chefsläkaren Filippa Hummer för en kommentar, men utan resultat.

Fakta Lex Maria​

Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivare (som bedriver hälso-och sjukvård, tandvård eller apotek) anmäla händelser till IVO som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Vårdgivarna är också skyldiga att genomföra en utredning av den aktuella händelsen.

IVO:s bedömningar och beslut fokuserar i första hand på hur vårdgivaren har utfört sin utredningsskyldighet.

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.