Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jordbruksverkets djurskyddschef, Helena Elofsson, bemöta kritiken. Foto: Jordbruksverket & Michelle Hallberg/SVT

Kritiserat avelsprogram för katter – Jordbruksverket drar tillbaka godkännandet

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket har fått kraftig kritik efter att de i december godkände ett avelsprogram för bondkatter. Efter kritikstormen valde myndigheten att se över ärendet ännu en gång – och meddelade under fredagen att de drar tillbaka godkännandet.

– Det är vi som har brustit. Vi har inte granskat det tillräckligt noga, säger Jordbruksverkets djurskyddschef, Helena Elofsson.

Anledningen till att Jordbruksverket nu väljer att ta tillbaka godkännandet är att avelsprogrammet inte håller sett ur ett djurskyddsperspektiv, samt att det inte följer deras djurskyddsregler.

– Vi har en hård arbetsbelastning och det gick lite för fort. Det blev granskat ur några perspektiv men inte fullständigt när det gäller djurskyddet. Det är vi hemskt ledsna för naturligtvis, säger Helena Elofsson.

”Sämre katthållning och okontrollerad avel”

Syftet med avelsprogrammet är att värna om den genetiska mångfalden hos den svenska bondkatten. Men något som, bland annat, fått kritik är denna formulering i förslaget: Att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande.

Kritikerna menar att avelsprogrammet kan medföra sämre katthållning och okontrollerad avel.

Jordbruksverket har också kritiserats för att programmet går stick i stäv med deras rekommendation från förra sommaren: att kattägare bör kastrera sina utekatter.

– Vi anser att kritiken vi fått är befogad. De har uppmärksammat brister som vi håller med om, säger Helena Elofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer