Bilder från plockanalysen som SSAM gjort i Lessebo och Tingsryd. Foto: SSAMVisa alla (4)
Visa alla (4)

Avfall sorteras inte – över hälften hör inte hemma i soporna

Uppdaterad
Publicerad

SSAM har gjort en plockanalys av innehållet i 500 villahushålls soptunnor i Tingsryd och Lessebo och den visar att över hälften av hushållsavfallet kan sorteras ut.

– Vi ser att 55 till 60 procent av avfallet består av förpackningar, elektronik eller annat som inte hör hemma där, säger Johanna Palm, projektledare på SSAM, Södra Smålands avfall och miljö.

En tredjedel av avfallet var förpackningar och en fjärdedel var matavfall. Förutom elektronik hittades också bland annat 19 batterier i Tingsryd och 17 glödlampor i Lessebo.

Dags för nya sopkärl

På måndag börjar det nya avfallssystemet att införas, som ska göra det lättare för villaägare att sortera. Villaägarna kommer få två stora soptunnor med åtta fack på sin tomter. Under hösten ska det införas i Lessebo och Tingsryds kommun. Nästa är ska det även införas i Växjö, Markaryd och Älmhults kommun.

– Det här systemet hoppas vi ska underlätta för kommuninvånarna att göra ett mer miljövänligt val och sortera sitt avfall, säger Johanna Palm.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet