Jon Malmqvist (KD) jobbar med folkhälsofrågor inom Växjö kommun och han ser allvarligt på att droganvändningen har ökat under de senaste åren. Till höger: en cannabisplanta. Foto: Växjö kommun/TT

Ökad droganvändning i Växjö kommun

Publicerad

Växjö kommun gjorde under hösten 2017 provtagningar på avloppsvattnet i kommunen för att analysera hur stor droganvändningen är. Nu har resultatet kommit och det visar att det har skett en markant ökning från 2015 till 2017.

2015 visade proverna på att det togs cirka 30 doser cannabis per tusen invånare. Nu är den siffran uppe på 79.

– Jag blev chockad när jag fick se det här, säger Jon Malmqvist (KD), ledamot i Växjös kommunstyrelse.

Jon Malmqvist poängterar att resultatet inte innebär 79 droganvändare per tusen invånare, utan att det handlar just om antalet doser.

– Det finns ju storkonsumenter av droger också, säger han.

Ser allvarligt på resultatet

Från politiskt håll ser Jon Malmqvist allvarligt på det uppmätta resultatet. Han hoppas att det här ska sätta tryck på polisen för att minska drogerna i kommunen. Han förklarar också att utbildningsförvaltningen ska titta närmare på hur användningen ser ut på olika gymnasieskolor i vilken omfattning droger förekommer där.

Jon Malmqvist är ansvarig politiker tillsammans med Tomas Thornell (S) för folkhälsofrågor i Växjö kommun. Thornell säger i ett pressmeddelande:

– Nu är det dags att stärka det förebyggande arbetet så att vi bryter den här oroande utvecklingen.

Amfetaminbruket är konstant

Förutom cannabis, som är den grupp droger som är vanligast i den här mätningen, har provtagningen också visat på att det finns 2,5 doser kokain per tusen invånare och 14,5 doser amfetamin. Nivån för uppmätt amfetamin ligger på en konstant nivå – provtagningen visar alltså ingen ökning just där. I provernas resultat för amfetamin ingår vissa receptbelagda preparat för ADHD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.