Se kaoset i källaren i videoklippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Se Andrés översvämmade källare efter skyfallet

Uppdaterad
Publicerad

Flera fastighetsägare i Ljungby kräver skadestånd av kommunen efter att deras avlopp och brunnar svämmat över.

– Det viktiga är inte pengarna. Jag vill ha ett fungerande avlopp, säger André Alfredsson som bor i centrala Ljungby.

Skyfallet över Ljungby förra veckan var det värsta på tio år – med över 30 millimeter regn som föll på ett par timmar. Vattenmassorna orsakade en mängd larm om översvämningar och rasade tak.

André Alfredsson har pratat med flera i sitt område som är drabbade. Nu har 16 fastighetsägare, varav två är fastighetsbolag, gått samman för att kräva kommunen på skadestånd.

– Kommunen ansvarar för det kommunala nätet och det har inte kunnat hantera omfattningen. Det är tydligt att kommunen har ett ansvar, säger juristen Roger Lindholm, som representerar de 16 fastighetsägarna.

Kommunen utreder orsaken

Hur mycket som de kommer kräva i ersättning är inte klart, det dröjer innan försäkringsbolagen har gjort färdigt sina skadeärenden. Men Roger Lindholm uppger att de kommer kräva pengar för alla summor som inte täcks av försäkringsbolagen, inklusive eget arbete och självrisk.

Kommunalrådet Lars-Ove Johansson (C) säger att kommunens avlopp uppfyller alla krav – men att de just nu undersöker vad översvämningarna berodde på.

– Vi kan i nuläget inte säga något. Men är vi skyldiga till något ska vi åtgärda det naturligtvis, säger han.

Se bilderna från André Alfredssons källare och hör kommunens svar i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.