Markus Wertwein-Ros, VA-chef på Borgholm Energi, berättar att det nya verket gör att vattnet i kommunens vattentäkter kan sparas. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Avsaltningverk ska ge Borgholm extra vatten i sommar

Publicerad

I juni öppnar ett nytt avsaltningsverk i Sandvik. En lösning som ska rädda Borgholms kommun från vattenbrist i sommar.

– Vi såg i början på förra året att vi kommer få stora problem med våra vattenleveranser under 2017 om den torkan som var då skulle fortsätta. De här problemen skulle bli så stora att det här är den enda lösningen, säger Markus Wertwein-Ros, VA-chef på Borgholm Energi.

Avsaltningsverket kostar 85 miljoner. Ytterligare 28 miljoner läggs på ledningar som ska transportera vatten från verket ut till Löttorp och Köpingsvik. För att finansiera verket har olika investeringsbolag lånat ut pengar till Borgholms kommun.

Kommunens åtgärder för att undvika ännu en vattenkris har lett till att VA-taxan höjts med 5,3 procent vilket motsvarar knappt tio kronor i månaden. 

3 000 kubik vatten ska pumpas ut varje dag vilket bland annat gör att befintliga verk kommer kunna backas upp.

– Vi kan spara vatten i våra vattentäkter också, för också med det uttaget som vi har i kommunen idag så skulle våra täkter torka ut på tre år, säger Markus Wertwein-Ros.

Med avsaltningsverket som stöd är förhoppningen att tiden innan vattentäkterna torkas ut ska tredubblas.

Från havsvatten till kranvatten

700 meter ut i havet ligger ett rör som, via ett pumphus, ska föra vatten in i avsaltningsverket. Där kommer sedan vattnet att renas på olika sätt för att bland annat sila bort allt salt. Totalt kommer 6 000 kubik havsvatten pumpas upp varje dag men allt blir inte kranvatten. Hälften av havsvattnet transporteras i samband med avsaltningsprocessen, tillbaka till havet med dubbelt så hög salthalt som tidigare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.