Vårdhemmen saknar kunskap om asperger och autism

Uppdaterad
Publicerad

Maria Grimståhl i Forsheda undersökte närmare 90 boenden som tar emot barn med aspergers syndrom och autism och resultatet var oroväckande.

Av 87 hem som tar emot barn med aspergers syndrom och autism var det bara ett enda som hade tillräcklig kunskap om vad de här barnen behöver. Det framgick när Maria Grimståhl i Forsheda utanför Värnamo gick igenom socialstyrelsens kontroller och dokumentation av hem för vård och boende. För det arbetet fick hon nyligen ta emot utmärkelsen Årets pusselbit av Autism- och aspergerförbundet.

Barnen bestraffas

Marias trettonårige son Kalle fick diagnosen aspergers syndrom när han var tio. När Smålandsnytt är där sitter han och lägger ett pussel. Ett riktigt svårt pussel med två tusen bitar. Får han bara vara ifred har han stor förmåga till koncentration. Så är det när man har aspergers syndrom.

– Om man inte förstår sig på barnen tar man till olika sätt att begränsa deras liv, säger hon.

– Man bestraffar dem, fortsätter hon. Man brottar ner barn och unga och man låser in dem när de är stökiga eftersom man inte förstår att de är som de är på grund av ett funktionshinder.

Sonen fick diagnos

Först tänkte Maria och hennes man Christer att Kalle bara var lite sen i sin utveckling. Visst hade han svårt med sociala sammanhang, och han blev lätt nervös och arg när han blev störd. När han var tio fick han diagnosen. Nu är han tretton och egentligen riktigt stolt över sin asperger. Han har svårt att umgås med jämnåriga – men kan ofta mycket mer än dem.

– Kalle är väldigt intelligent. Han har ett alldeles speciellt sätt att tänka och förmår tänka utanför ramarna på ett sätt som de flesta inte kan, säger Maria.

Husdjuren ger lugn

Han är också mycket verbal.

– Hör han ett ord en gång så kan han det och kan använda det på rätt sätt, säger Maria.

Kalles två år äldre bror Hugo bor sedan ett tag i Värnamo. När Hugo nyligen kom in i puberteten blev det svårt för honom att hålla sig så lugn som man behöver vara för att Kalle inte ska bli alldeles för orolig. Det blev helt enkelt för stökigt hemma.

Maria och Christer turas om med att bo hos sina pojkar. Kalles skolgång sker i hemmet. Det har Maria kämpat för.

– Kalle har en ganska kraftig ångestproblematik som gör att det är svårt för honom att vistas i andra miljöer än hemmet. Han klarar det – men det tar väldigt mycket energi.

Kalle trivs med sin majsorm, sin tarantelspindel och de fyra små griffonhundarna som skällande virvlar omkring i hemmet.

– Han har aldrig någonsin blivit irriterad på hundarna. Till dem kan han anförtro sig och han kan visa dem en ömhet som han har svårt att visa människor, säger Maria. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.