Visa alla (2)
Visa alla (2)

150 000 i böter efter skogsavverkning i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Ett skogsförvaltningsföretag högg av misstag ner skog i naturreservatet Stocksmyr-Brännan i Lessebo kommun. Nu får de böta 150 000 kronor.

Det var för knappt två år sedan som företaget Sveaskog anmälde sig själva till länsstyrelsen för den felaktiga avverkningen som ska ha ägt rum omkring november 2011. Missen berodde på ett missförstånd om var gränserna för naturreservatet gick, enligt företaget.

Åklagaren Stefan Edwardsson anser inte att företaget gjorde tillräckligt mycket för att förebygga misstaget, och ålägger Sveaskog att betala 150 000 kronor i böter.

”Genom avverkningen har bland annat flera decenniers tillväxt gått förlorad, vilket påverkar olika naturvärden såväl som det riskerar att förändra vilken typ av träd som växer upp i området” skriver åklagaren i strafföreläggandet.

Omkring 4,5 hektar av reservatet berördes av avverkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avverkningen i Stocksmyr-Brännan

Mer i ämnet