Bagerielever fick yrkesdiplom – första gången i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I tre dagar har bagerieleverna på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar bakat för fullt. Under onsdagen nådde knådandet sin kulmen när 15 elever tilldelades varsitt yrkesdiplom.

– Det är ingen tävling, det handlar om att tillverka saker som branschen godkänner, säger bageriläraren Hans Gustavsson.

Och godkänt blev det – för samtliga elever i bageriutbildningens tredje ring. På plats för att bedöma bröden, bullarnar, bakverken och biskvierna fanns TV-bagaren Jesper Långström samt representanter för Skolverket och bageribranschen. Det är första gången som yrkesdiplom delas ut till bagerielever i Sverige.

– Diplomet innebär att branschen godkänner eleverna direkt. På sikt är tanken att det ska höja statusen på yrket och när man söker jobb så kan man skriva i sitt CV att man har yrkesbevis. då är man anställnigsbar direkt och behöver inte provjobba, förklarar Hans Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.