Gunnel Olsson Örbäck och Joakim Malmdahl, vd Virserums respektive Högsby sparbanker. Foto: Örjan Karlsson/Pressbild

”Bankkontoret en förutsättning för framgång”

Uppdaterad
Publicerad

För de lokalt ägda sparbankerna i Småland är bankkontoren ofta en framgångsfaktor, men även de märker av en minskad tillströmning av kunder till de fysiska kontoren.

– Rent generellt kan jag säga att ja, vardagsärenden sker mer och mer via digitala kanaler, nästan oavsett ålderskategori, säger Gunnel Olsson Örbäck, vd på Virserums sparbank.

Vill ha kvar valmöjligheten

Samtidigt ökar deras kunder totalt sett, säger hon. Och en av anledningarna till att kunderna väljer en mindre, lokal bank är just valmöjligheten att kunna ta sig till det fysiska bankkontoret, tror Gunnel Olsson Örbäck:

– Visst, det är många äldre som kommer och gör vardagsärenden, men vi har en rätt stor bredd på de som kommer till kontoret. Man gifter sig, får barn, ska köpa hus eller sälja. Ibland kommer man av tråkiga skäl, på grund av dödsfall och skilsmässor. Det är mycket olika skeden i livet som man vill ha en personlig kontakt på banken.

Många framgångsrika sparbanker i Småland

Småland är ovanligt tätt av små, lokalt ägda sparbanker; flera av dem som år efter år visar goda ekonomiska resultat och hög kundnöjdhet i olika mätningar.

Sparbanken i Virserum hade högst soliditet av Sveriges sparbanker 2016, och Högsby sparbank låg etta på listan 2017. Och där tror man att det fysiska lokala bankkontoret är en av framgångsfaktorerna, särskilt för de små lokala bankerna.

– Jag tror att det är en förutsättning. Vi ligger nära kunden hävdar vi, har höga servicenivåer och jag tror det är därför våra kunder tycker om oss, säger Joakim Malmdahl, vd för Högsby sparbank.

Kommer strida för bankkontoret

Samtidigt medger han att trenden visar att antalet fysiska bankbesök knappast kommer att öka de närmaste åren.

Kommer det finnas kvar ett bankkontor i Högsby i framtiden?

– Ja det kommer det. Det kommer jag att strida för personligen. Eftersom vi bara har ett kontor på vår lilla bank så står och faller vi med vårt kontor, säger Joakim Malmdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer