Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Få väljer Arabys skola i det aktiva skolvalet Foto: Ida Andersson SVT

Få väljer Arabys skola i det aktiva skolvalet

Publicerad

Centrumskolan som ligger på Arabyområdet i Växjö har bara omkring 14 förstahandssökande till någon av de minst 50 tillgängliga platserna i förskoleklass till hösten. Skolans rektor, Rikard Samuelsson tror inte att det beror på att föräldrar valt andra skolor utan på att de som bor i skolans närområde deltar mindre i det aktiva skolval än föräldrar i andra stadsdelar. Utbildningsförvaltningen har också reagerat på det låga söktrycket och vill göra en analys av läget.

Växjö kommun införde det så kallade aktiva skolval inför det nuvarande läsåret. Tanken med systemet är att alla föräldrar ska göra ett aktivt val och att elever inte längre hänvisas till en viss skola utifrån var de bor. Redan i fjol var andelen föräldrar som faktiskt gjorde ett val av skola hög, och det ser ut att ha hållit i sig även inför höstterminen 2021.

Många väljer

– Totalt handlar det om cirka 2218 barn som skulle välja till f-klass och årskurs sju och av dem är det drygt 1900, eller drygt 85 procent som har valt, säger Henrik Ahlin, chef på avdelningen för myndighet och kvalitet på Växjö kommun, till SVT Nyheter Småland.

Men Centrumskolan i centrala Växjö har alltså bara 14 förstahandssökande till de minst 50 platserna i förskoleklass. Skolans rektor tror att det här beror på att föräldrarna i skolans närområde inte gjort något val alls snarare än att på att de aktivt valt andra skolor.

Men de har ju samma chans att göra ett aktivt val som alla andra?

– Jo men det är också så att många gånger behöver man nå ut med information på flera olika språk om man ska nå vår målgrupp. Det är inte säkert att man har dagstidningar hemma så att man kan se när informationsmöten är till exempel. Man behöver arbeta på ett annat sätt och jag är inte säker på att man har gjort det, säger Rikard Samuelsson som är rektor på Centrumskolan till SVT Småland.

Vill undersöka föräldrars olika benägenhet att välja

Även Henrik Ahlin säger att det finns anledning att undersöka om föräldrar i olika stadsdelar är olika benägna att utnyttja möjligheten att välja skola.

– Det är klart att vi även kommer att vilja följa upp det men just nu sitter vi och håller på med att göra placeringar för att tillgodose de val som gjorts. Men om det visar sig att de här föräldrarna gjort val i mindre utsträckning än andra kanske det är så att vi behöver göra helt andra informationsinsatser mot vissa grupper, säger han till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer