Håkan Hallgren, kursledare på Skandinaviska jakt och fiske i Fathult utanför Lidhult. Foto: Simon Vinnardag

”Nya jägare måste ha kontakter – eller en tät plånbok”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på ledig jaktmark har lett till att privata jaktarrangörer ser sin chans att tjäna grova pengar på marklösa jägare. Något som i längden kan göra jakt till en klassfråga, säger jaktkursledaren i Lidhult.

De jägare som saknar kontakter i jaktlag står ofta inför valet att ge sig ut på den privata arrendemarknaden där priserna trissats upp.

På sina håll i Småland kan man få betala så mycket som 500 kronor per hektar för en liten jaktmark på 120 hektar med knappt något vilt. Det berättar Håkan Hellgren, kursledare på jaktarrangören Skandinaviska jakt och fiske.

”Arrendepriserna har rusat”

– Arrendepriserna har rusat upp på många ställen. Det har blivit en statussymbol att jaga och då är det många företagsledare och höga banktjänstemän som arrenderar markerna för de här otroliga summorna, säger Håkan Hellgren.

Företaget han arbetar för arrenderar i dag 270 hektar skogsmark utanför Lidhult där de anordnar kurser och specialjakter. De försöker också hjälpa till att förmedla arrenden till nyblivna jägare.

Han har vid ett antal tillfällen anordnat gratis jakter för olika grupper jägare som har svårt att få en fot in i ett jaktlag, eller saknar ekonomiska resurser.

– Många nya jägare har svårt att få tag i jaktmarker om de inte har kontakter, eller en tät plånbok, säger han.

Dyra jaktweekends

Det största problemet med de höga priserna är att vissa markägare utnyttjar den skrala tillgången på mark genom att rikta in sig på att sälja korta, ofta mycket dyra jaktweekends, säger Håkan Hallgren.

Det är något som både har en negativ inverkan på viltvården och gör den svenska jakten till en klassfråga, menar han.

– Jag är väldigt emot de här stora godsjakterna där man får betala 25.000-30.000 kronor för en helg, och där man skjuter 100-150 klövvilt varje dag. För mig är det inte jakt. Och det handlar om pengar som en ungdom eller pensionär inte har.

– Det drabbar den vanliga jägaren, Svensson-jägaren, som vill bedriva viltvård och är intresserad av friluftsliv. I mina ögon så förstörs jakten när det är så mycket pengar inblandat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.