Det är bara Växjö som vill betala för att Resurscentrum Heder ska kunna finnas kvar i Kronoberg. Foto: TT

Bara Växjö vill betala för centrum mot hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Kronoberg är ett av fyra län som tack vare ett pilotprojekt har en särskild enhet som jobbar med insatser kring hedersrelaterat våld. Men när de statliga pengarna tar slut om något år är det bara Växjö som vill betala för verksamheten.

Alla kommuner i Kronoberg har sedan starten vänt sig till Resurscentrum Heder, som det heter, för råd och stöd i olika ärenden som berör hedersrelaterat våld. Några kommuner har utöver det anlitat dem för att få utbildning i frågor som rör hedersproblematik.

Men när de statliga pengar som kommer att räcka till och med 2022 tar slut, är Växjö den enda kommunen som är beredda att själva betala för verksamheten.

”Väldigt bekymmersamt”

– Det tycker jag är väldigt bekymmersamt. Jag tror att det hade varit bättre om vi hade kunnat samverka mer. Men regionen har sagt att de är positiva till att ändå ingå i detta och för Växjös del är detta en väldigt viktig fråga så vi vill absolut fortsätta, säger Pernilla Torneus (M) som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.

SVT har varit i kontakt med flera av de kommuner i Kronoberg som sagt nej till att betala för centret framöver. En del av dem menar att den kompetens som finns inom socialtjänstens ordinarie arbete mot våld i nära relationer räcker för att hantera frågorna även när det finns en koppling till heder.

För få kommuner ville vara med

Men det finns också en tveksamhet kring att det är för få kommuner som valt att vara med.

– När majoriteten av Kronobergs kommuner aviserade att de valde att inte haka på det här spåret så var det en av de faktorer som gjorde att vi tog beslutet att inte vara med i detta, säger Sebastian Ohlsson (S) som är ordförande i Nämnden för arbete och lärande i Alvesta kommun.

Men är det inte mer resurseffektivt att ha en sådan kompetens samlad?

– Det hade det absolut varit, det känner jag också. 

Fakta Resurscentrum Heder

Lokala resurscentra för hedersfrågor kom till efter ett regeringsbeslut 2017. Kronoberg, Gävleborg, Norrbotten och Västra Götaland var de fyra län som fick uppdraget att starta verksamheten. Tanken var att försöksverksamheten, som finansieras av staten, skulle vara i drift mellan 2019 och 2021. Kronoberg har statliga medel över för att finansiera även 2022. Efter det är det oklart hur verksamheten ska betalas.

Statistik från Resurscentrum Heder i Kronoberg visar att alla kommuner har använt sig av deras tjänster vid minst två tillfällen vardera. 49 klientärenden, det vill säga som rör en specifik individ, har hanteras bara under 2021. Ett ärende kan dock innebära ett flertal samtal och kontakter.

Även Region Kronoberg har varit med och finansierat projektet och har också sagt sig vilja vara med även i fortsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.