Barbro Andersson från Nybro har samlat sin stora familj för korvgrillning på friluftsområdet Svartbäcksmåla. Foto: Peter Magnusson SVT

Barbro, 68: ”Enda sättet att träffa mina barn och barnbarn”

Publicerad

Barbro Andersson från Nybro träffade barn och barnbarn varje helg före pandemin. Nu sker träffarna mer sällan och när familjen samlas görs det utomhus.

– Det finns ju många sätt att ses digitalt men det blir något helt annat när det sker i verkligheten, säger Kristian Olström. 

Barbro Andersson har samlat sin stora familj för korvgrillning på friluftsområdet Svartbäcksmåla utanför Nybro. Under pandemin sker det inte lika ofta.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Familjen är så utspridd så vi tar chansen att samlas här i dag, utomhus och med avstånd, berättar hon för SVT. 

Ökat tryck på friluftsområdet

Och Barbro Anderssons familj är inte ensama. Fram till mitten av november hade Svartbäcksmåla haft 225 000 besökare. Det är 13 000 fler än under hela 2019. 

– Parkeringen är ofta full med bilar. Så var det inte för ett år sedan, säger Kristian Olström. 

Äldsta brorsan, Max Säbom, har åkt från Hjortsberga i Alvesta kommun.

– Jag har kommit för att träffa mina systrar. Vi ses så sällan nu, säger han.

Allt mer krävande med restriktioner

Restriktionerna och rekommendationerna som följt med under pandemin börjar bli krävande menar Mia Olström, som är en av Barbros döttrar.

– Det är ganska jobbigt. Umgänget med våra föräldrar har blivit mycket mindre. Annars är de hemma hos oss flera gånger i veckan, säger Mia Olström.

För elvaårige Oskar Rigbäck börjar det bli en vana att hålla avstånd till mormor.

– Man har börjat vänja sig med det. Det har nästan blivit normalt att tänka på. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet