Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barnfamiljer utan bidrag över ett år när regler ändrades Foto: TT

Barnfamiljer utan bidrag i över ett år när regler ändrades

Publicerad

Långa väntetider hos Försäkringskassan gör att drygt 360 föräldrar till barn med funktionsvariationer i Kalmar och Kronoberg nu står helt utan vårdbidrag. Föräldrarna har hamnat i ett glapp mellan det gamla vårdbidraget och det nya omvårdnadsbidraget, visar statistik som SVT Nyheter har begärt ut.

Vårdnadshavare som vårdar barn med funktionsvariationer har i vissa fall rätt till bidrag från Försäkringskassan.

Den 1 januari 2019 infördes ett nytt system som gjorde att vårdnadshavare som tidigare haft det så kallade vårdbidraget var tvungna att söka de nya bidragen – omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättningen.

SVT:s kartläggning visar att Försäkringskassans långa handläggningstider gör att personer i Kalmar och Kronoberg, som tidigare haft vårdbidraget under 2019 eller 2020, nu står utan bidrag i väntan på att deras ansökningar behandlas av Försäkringskassan.

”Bidragen är avgörande”

I Kalmar rör det sig om 184 personer och i Kronoberg 180 personer. Som längst har personer i de båda länen stått utan bidrag i över 440 dagar. I båda länen har över en tredjedel av personerna väntat i över 180 dagar.

Magnus Mjörnman från intresseorganisationen Attention Kronoberg berättar att flera familjer har slutat kämpa för att få omvårdnadsbidrag. Hör varför i klippet.

– Omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättningen är avgörande för flertalet familjer. Skulle inte de finnas hade flera familjer gått på knäna ekonomiskt, säger Magnus Mjörnman, styrelseledamot i Attention Kronoberg, en intresseorganisation som arbetar för att förbättra livssituationen för personer som har neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Får pengar i efterskott

Försäkringskassan skriver så här på sin webbsida:
“Vi har längre handläggningstid än normalt för omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. Vi ber om ursäkt för att du får vänta på beslutet och vi gör allt vi kan för att korta tiderna. Handläggningstiden är i genomsnitt åtta månader. Du går inte miste om några pengar på grund av handläggningstiden. Har du rätt till ersättning får du pengar i efterskott när vi fattat beslut.”

På Attention i Kronoberg ser man att den långa väntan många gånger slår hårt mot familjerna. I klippet ovan kan du höra Magnus Mjörnman berätta om situationen.

• I samtliga av Sveriges län har en tredjedel eller mer väntat i över 180 dagar.

• Högst andel som väntat i över 180 dagar finns i Värmlands län (46,5 procent).

• 460 dagar har en person väntat som längst utan bidrag. En vårdnadshavare i Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer