Läkaren: ”Elsanering hjälper inte de drabbade”

Uppdaterad
Publicerad

Att sjukhus väljer att elsanera rum är en björntjänst för dem som upplever sig vara elöverkänsliga, menar debattören Mats Reimer.

Många sjukhus runt om i Småland, och i resten av landet, har elsanerade rum för att tillmötesgå behoven från de som upplever sig vara elöverkänsliga. Men att genomföra sådana åtgärder är inte bra, menar läkaren och debattören Mats Reimer.

– Det sänder väldigt mycket dubbla budskap om man å ena sidan säger att det inte är en riktig diagnos och å andra sidan verkar tillmötesgående genom att skapa elsanerade rum. Det blir en björntjänst, säger Mats Reimer.

Elöverkänslighet

Mats Reimer jobbar som barnläkare i Mölnlycke, och skriver om pseudovetenskap för Dagens Medicin.

”Kan behandlas med KBT”

Enligt honom skulle det räcka med att sätta upp en skylt att rummet är elsanerat, eftersom symptomen beror på negativa förväntanseffekter. Alltså att man är rädd för att något ska hända, och då händer det.

– I enskilda fall får man klara sig med baldakinerna som andra skaffat. Vävar med invävda metalltrådar som de elöverkänsliga kan vira in sig i för att skydda sig, säger han.

En sådan väv finns bland annat på sjukhuset i Växjö, och en att låna hos Elöverkänsligas förening i Jönköping. Men enligt Mats Reimer handlar elöverkänslighet egentligen om psykiska problem, som kan behandlas med kognitiv beteendeterapi (KBT).

– Har man hamnat i en grundmurad övertygelse kan jag tänka mig att det inte går att komma ur den, men det måste finnas personer på väg in i den som är påverkbara. Jag tror det ligger någon slags förakt för psykisk sjukdom i det här. Att psykisk sjukdom inte är på riktigt, säger han.

Elöverkänslighet på väg bort

Att man då bygger elsanerade rum och ger förbundet bidrag skapar fler elallergiker, menar Mats Reimer. Samtidigt ser han tendenser på att elöverkänslighet är på väg bort, och att nya diagnoser istället kommer framträda mer och mer. Att folk tror sig ha kroniska infektioner eller fel på hormoner som forskningen inte heller kan visa stöd för.

– Det måste vara fruktansvärt att vara så rädd och må så dåligt. Att känna att den enda lösningen är att man måste isolera sig långt bort i en stuga i skogen. Det är förfärligt, säger Mats Reimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet