• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Barnmorska vägrade utföra abort – nekades jobb

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som fått sin barnmorskepraktik på Höglandssjukhuset i Eksjö, men sedan nekats fortsatt jobb för att hon vägrat utföra aborter på grund av sin tro, anmäler nu arbetsgivaren till diskrimineringsombudsmannen.

Kvinnan skriver i sin anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, att hon under den förlossningspraktik hon gjort på gynekologi- och förlossningsavdelningen blivit lovad både sommarjobb samt vikariat när hon var klar med vidareutbildningen i januari i år. Men innan sommaren 2013 skickade kvinnan ett mejl till avdelningschefen där hon förklarade att hon inte var kapabel att utföra aborter på grund av sin tro.

– Kort därefter fick jag ett telefonsamtal från en av cheferna som inte var speciellt trevligt. Där fick jag tydligt och klart veta att jag inte längre var välkommen att jobba hos dem, eftersom min religiösa uppfattning stred mot det som en barnmorska måste kunna stå för, säger kvinnan till Smålandsnytt. 

Ser du någon problematik med att du som barnmorska vägrar utföra abort?

– Det är klart jag förstår det och att det såklart vore bäst med en barnmorska som kunde göra allt, men samtidigt borde det inte vara ett jättehinder, säger kvinnan.

Ingen kommentar

Christina Thorstensson som är sektionschef på Höglandssjukhuset i Eksjö vill inte kommentera anmälan till DO.

– Jag vill och kan inte kommentera något kring det här så länge jag inte ens sett anmälan. Om DO väljer att ta upp ärendet  får vi titta på vad som ska göras. Men i nuläget vill jag inte säga något, säger Christina Thorstensson.

Fått jobb

Även om hon nekades jobb på Höglandssjukhuset i Eksjö så har kvinnan idag fått ett vikariat på ett annat sjukhus i Småland, som just barnmorska.

– Jag har fått ett jobb på ett annat sjukhus som barnmorska, ett vikariat. Och där hade de inställningen att vi ska testa och se hur det går och än så länge har det inte uppstått något problem, säger kvinnan.

Ärendet utreds just nu av DO och beslut om det kommer tas upp väntas bli klart inom ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet