Ellinor Grimmark. Foto: Fredrik Persson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ellinor Grimmark nekades jobb – blev inte diskriminerad

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte diskriminerande av landstinget i Jönköpings län att neka barnmorskan Ellinor Grimmark jobb, när hon inte ville utföra aborter. Det menar Diskrimineringsombudsmannen och lägger ner ärendet.

Barnmorskan Ellinor Grimmark ansåg sig diskriminerad på grund av sin tro, men Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser efter utredning inte att så är fallet.

– Det var ganska väntat, jag trodde inte att Sveriges DO skulle våga ta upp det, säger Ellinor Grimmark till Smålandsnytt.

Enligt DO har landstinget i Jönköpings län inte nekat Ellinor Grimmark anställning på grund av hennes trosuppfattning i sig, utan för att hon inte varit beredd att utföra en arbetsuppgift som utgör en del av barnmorskeyrket.

Även om detta fått allvarliga konsekvenser för Ellinor Grimmark vägs åtgärden upp av att den syftat till att säkerställa andras fri- och rättigheter, anser DO.

I dag jobbar Ellinor Grimmark som sjuksköterska i Jönköpings län men ska snart börja jobba som barnmorska i Norge, där det är möjligt att som barnmorska få avstå från att medverka vid aborter.

– Men jag tänker driva det här vidare, vi är bara en liten bit på vägen, säger hon.

DO:s beslut kan dock inte överklagas utan ärendet är avslutat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet