I Växjö gick marschen från Strandbjörket till Linnéparken. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag dör 800 kvinnor i världen på grund av att de blivit gravida. Under lördagen arrangerades Barnvagnsmarschen på över femtio platser runt om i Sverige för att protestera mot mödradödligheten. – Vi marscherar för allas rätt att överleva sin graviditet, säger Fanny Loeb på RFSU i Växjö.

Den riksomfattande kampanjen Barnvagnsmarschen arrangeras sedan ett par år tillbaka av RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning. Engagemanget är stort i landet, och ett ihärdigt försommarregn var inget som stoppade RFSU Växjö från att marschera från Strandbjörket till Linnéparken.

– Vi vill ha en förbättrad förlossningsvård i Sverige och stärka aborträtten internationellt, säger Fanny Loeb som sitter i RFSU:s styrelse i Växjö.

Växjö

Stor symbolisk inverkan

Mödradödligheten skördar varje dygn 800 liv runt om i världen. Dödligheten beror bland annat på bristande tillgång till preventivmedel, säkra aborter, sexualupplysning och mödravård. Allra hårdast drabbas kvinnor som lever i fattigdom och på flykt.

– Vi behöver lyfta kvinnors rättigheter och rätt till sin egen kropp. Hotet mot till exempel aborträtten gör det extra viktigt med den här typen av frågor, och manifestationerna har en stor symbolisk inverkan, säger Alexander Pedersson som är sekreterare vid RFSU i Växjö.

Barnvagnsmarschen anordnades på 55 olika orter i Sverige. I Småland hölls manifestationer i Jönköping, Västervik och Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet