Bästa och sämsta sajterna för funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Många hemsidor är dåligt anpassade för funktionshindrade. Smålandsnytt har testat hur väl anpassade några av de mest besökta hemsidorna är för synskadade.

Vi lät 25-årige Per Rosqvist gå igenom tio hemsidor. Han konstaterar att många hemsidor är svåröverskådliga för den som använder exempelvis en talande webbläsare för synskadade. Många länkar som det inte är uppenbart vart de leder och bilder utan beskrivning ställer till det.

– Dom sidor som fungrar minst bra är Ams och Aftonbladet. Där finns ingen bra struktur, viktiga länkar saknas i början, säger Per Rosqvist.

Några hemsidor sticker dock ut, och överlägset bäst i test av de tio sajterna blev Växjö kommuns hemsida. Där har man arbetat aktivt för att göra webben mer tillgänglig.

– Vad som skiljer sig är bland annat konstraster på sidan, ljus – mörker. Kodningen är sådan att talsyntes fungerar. Den som är synsvag eller har lässvårigheter kan även lyssna på sidan säger kommunens webbredaktör Ulrika Parment.

– Det är ju viktigt, särskilt i myndigheters fall, att hjälpa även funktionshindrade, konstaterar Per Rosqvist.

Sajterna vi testade

Bäst:

Växjö kommun

Medelmåttiga:

Barometern

SF

SJ

Spray

Sveriges Radio

Sveriges Television

Swedbank

Sämst:

Aftonbladet

Ams

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.