Foto: Arkivbild från TT

Landets bästa skolkommuner: Två skolor i Kalmar län på topp 20

Publicerad

När Lärarförbundet presenterar listan över landets bästa skolkommuner ligger både Borgholm och Kalmar på topp 20. I Kronobergs län är Tingsryd bäst i klassen på plats 80.

Lärarförbundet har sedan 2002 gjort rankningen Sveriges bästa skolkommun. Skånska Vellinge har rankats högst fem år i rad, men i år går utnämningen till Torsby i nordvästra Värmland.

På plats 17 ligger Borgholm, 18 Kalmar, Nybro 37, Högsby 50, Mönsterås 57, Oskarshamn 70 och Tingsryd 80.

Större kommuner som Västervik finns på plats 120, Växjö 185, Älmhult 210, Ljungby 223.

Olika faktorer

Rankningen bygger på statistik baserad på bland annat lärartäthet, andelen utbildade lärare och fullföljd gymnasieutbildning.

Årets rankning är inte jämförbar med tidigare års. Från och med i år har Lärarförbundet tagit bort tre kriterier som gäller elevernas resultat, utan hänsyn till elevernas familjebakgrund. Kvar finns studieresultaten, med denna hänsyn tagen. Tanken är att kommuner med hög andel välbeställda, högutbildade familjer inte ska få ”gratispoäng” i rankningen.

– Det som slår igenom mest i elevresultaten är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Det är ingen faktor en kommun med lätthet kan påverka och därför har vi valt att rensa de tre kriterier som påverkas mest av socioekonomiska faktorer. Skolan har ett jätteviktigt kompensatoriskt uppdrag men det är uppenbart att olika kommuner har olika stora utmaningar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Två lärare i Torsby

Peter Jonsson, som är ordförande i Torsbys barn- och utbildningsnämnd, säger att förstaplaceringen speglar att kommunen har satsat rätt.

– Vi har till exempel ett tvålärarsystem sedan några år. Där det finns behov arbetar två lärare i samma klassrum, vilket har haft god effekt. Och kanske viktigast – vi har inte haft något internt käbbel. Alla drar åt samma håll och det gynnar eleverna, säger han.

Lärarnas riksförbund

Även Lärarnas Riksförbund presenterar en lista över landets bästa skolkommuner, den senaste presenterades i maj. Där hamnade Uppvidinge på andra plats.

Hur ligger din kommun till i Lärarförbundets senaste rankning? Här är länk till rankningen.

Det här baseras listan på

Visa

Lärarförbundets rankning bygger på officiell statistik och statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Ett par kriterier väger extra tungt: lärartäthet och andelen utbildade lärare.

Några av de andra kriterierna är sjuktal bland lärarna, lärarlöner, resurser till undervisning, andel barn i förskola och fullföljd gymnasieutbildning.

Niondeklassares meritvärde och andel godkända elever i alla ämnen har vägts in med hänsyn till elevernas sociala bakgrund.

Källa: Lärarförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer