Stefan Johnson, turismchef på Destination Kalmar, hoppas att fler väljer båttvätt istället för bottenmålning. Foto: SVT/Fanny Asplund

Här är Kalmars nya båttvätt som ska gynna miljön

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en bottentvätt för båtar på plats i Kalmar gästhamn. Det är ett initiativ från Kalmar kommun med syfte att värna om miljön och förbättra kvalitén på det närliggande vattnet.

Kommunens förhoppning är att tillgången till båttvätten ska minska båtägarnas behov att bottenmåla sina båtar. Detta leder i sin tur till att utsläppen av giftiga ämnen i vattnet minskar.

– När skrovet borstas två till tre gånger per år försvinner algerna eller vattentulpanerna och då behövs ingen bottenmålning. Hur ofta du behöver borsta skrovet beror på hur länge din båt ligger i vattnet under säsongen, säger Ingemar Gustafsson, projektledare på serviceförvaltningen.

”Winwin”

Tvätten finansieras med medel från Länstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten genom lokala vattenvårdsprojektet, Lova. Drift och service sköts av Destination Kalmar och Kalmar gästhamn.

Stefan Johnson, turismchef på Destination Kalmar, förklarar att båttvätten är gynnsam för både miljön och den enskilda båtägaren.

– Om båtbotten hålls ren konsumeras mindre bränsle. Det är bra både ekonomiskt och för miljön när användningen av fossilt bränsle minskas, dessutom behöver båten inte målas. Det blir lite win win, säger han.

Från och med år 2025 är det inte längre tillåtet att ha en bottenmålad båt i Kalmar kommun om den är bottenmålad. Då kommer tvättning av båtbottnen vara det enda alternativet att bli av med tillväxt som alger och havstulpaner.

Godkänt mätresultat

För att få använda tvätten krävs det att du som båtägare kan visa upp ett godkänt mätresultat av det giftiga ämnet tributyltenn eller att den är byggd efter år 1995.

Den största båten som tvätten kan ta emot är 16 meter lång, 5 meter bred och 2,4 meter djup. En tvätt kostar från 250 till 800 kronor beroende på båtens storlek.

Kalmar län har två båtbottentvättar. En i Kalmar gästhamn och en i Västervik.

Se hur tvätten fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.