I två år har Eliana legat på grund och stoppat inloppet vid Grönhögen i Mörbylånga kommun. Foto: Helmuth Petersson

Båten Eliana bärgas – kommunen har väntat i två år

Uppdaterad
Publicerad

Nu har bärgningen av båten Eliana påbörjats. I två år hon blockerat hamninloppet vid Grönhögen på södra Öland. ”Det är många båtar som inte har kunnat passera där under den här tiden”, säger kommunens servicechef Roland Nanberg.

I två år har båten Eliana legat på grund i Grönhögen på södra Öland. Under den tiden har båten blockerat inloppet för andra båtar. Mörbylånga kommun har själva inte fått flytta båten, utan har behövt ta hjälp av Kronofogden.

Roland Nanberg, servicechef på Mörbylånga kommun. Foto: Privat

Grönt ljus

Och nu har det skett. Kronofogden har gett grönt ljus till kommunen för att gå ombord på båten. Och kommunen har genomfört en upphandling för att hitta en entreprenör som kan utföra bärgningsarbetet.

– Vi har hållit på i två veckor nu och arbetet med bärgningen ska vara helt klart den 31 mars nästa år, säger Roland Nanberg, servicechef på Mörbylånga kommun.

Han tycker att det känns bra att bärgningen äntligen har kunnat påbörjas. Om allt går som det ska, så ska alla båtar efter mars nästa år kunna passera inloppet och även tas upp ur vattnet.

– En del större båtar har inte kunnat tas upp under tiden som Eliana har legat där hon ligger. Sjöräddningens båtar har till exempel fått hitta andra lösningar för att komma fram, säger Roland Nanberg.

Arbetet med bärgningen sker i etapper där en av de första sakerna att göra är att såga upp båtens träskrov.

Båtens ägare okänd

Men båtens ägare är fortfarande okänd för kommunen.

– Det stämmer. Ägaren har inte gett sig till känna, säger Roland Nanberg.

Båten Eliana och bärgningen av henne har hittills kostat kommunen totalt 470.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.