Peter Kozák från Slovakien betalade för ett rum som inte fanns Foto: SVT/Arkiv

Bedragare annonserade på studenternas egen sida

Publicerad

Bedragare som lurar utländska studenter har annonserat på Linnéstudenternas egen bostadsförmedlingssida. Peter Kozák från Slovakien är en av dem som nappade på den fejkade bostadsannonsen.

Det har blivit allt vanligare att bedragare lurar utländska studenter att betala för rum som inte finns, som SVT Nyheter Småland berättade om på måndagen.

Utbytesstudenten Peter Kozák från Slovakien hittade en annons om ett rum i en villa i Växjö.

Eftersom annonsen fanns på Linnéstudenternas egen bostadsförmedlingssida litade han på att den var äkta.

Betalade 10 000 kronor

Men när han blev skjutsad till huset han skulle bo i fanns ingen där.

– När jag kom tillbaka var där en familj som inte hade en aning vad jag pratade om. När jag ringde till kvinnan vars namn stod på kontraktet visste hon ingenting om någonting. Då förstod jag att jag hade blivit lurad, säger han.

Peter betalade 10 000 kronor för rummet i förskott. Pengar som han sannolikt inte får tillbaka.

Förvånade över fejkannonsen

Linnestudenterna är förvånade över att fejkannonsen legat på deras bostadsförmedlingssida, eftersom de brukar göra noggranna kontroller av de som annonserar.

– Vi har väldigt mycket återkommande annonser, så de brukar vi godkänna direkt. När det är någon som är ny för oss som annonserar brukar vi alltid söka på namnet och adressen och se så att det matchar, säger Christoffer Bengtsson, Linnéstudenterna.

Hur känner ni inför att den här fejkannonsen legat på er sida?

– Det är förstås väldigt tråkigt, det är ju inget som vi vill ska hända.

Hittade bostad genom studentföreningen

Efter bostadsbluffen lyckades Peter Kozák till slut hitta ett rum på campus – tack vare studenternas egen bostadsförmedling.

– Just nu känns det okej, men i början var jag ganska arg och irriterad. Nu är det bara att vänta och se hur det blir, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer