Begravningsceremoninerna kan inte genomföras som de brukar under coronapandemin. Foto: TT

Stor skillnad på antalet deltagare vid ceremonin i kyrkan

Publicerad
I Svenska kyrkan i Växjö får endast tio personer komma på en begravning som hålls inomhus, bara närmsta familjen får närvara. I Kalmar är 50 personer välkomna på begravningar i de stora kyrkorna om de sitter på avstånd i bänkarna.

Det är stor skillnader i hur olika församlingar och kyrkor agerar under när det gäller antalet deltagare under coronapandemin. Växjö stift har inte gått ut och satt någon begränsning för hur många som får gå på en begravning så länge det inte är mer än 50 gäster.

– Det är upp till varje kyrkoherde att ta beslut om det, säger Emilia Lindstrand, kommunikationsstrateg i Växjö stift.

I Växjö får tio personer vara med eller femton om begravningsakten hålls utomhus.

– Det är viktigt att begravningar ska kunna genomföras. För att hantera det och ta vårt ansvar resonerade vi kring lämpligt antal för att de allra närmsta ska kunna samlas till begravning, säger Christopher Meakin, domprost i Växjö.

Kom till kyrkan ändå

I Södermöre pastorat, söder om Kalmar, får femton personer vara med på begravningar, vigslar och dop.

– I ett tidigt stadie hade vi fler gäster men vi märkte att folk inte tog eget ansvar och stannade hemma om de var snuviga och krassliga, säger Richard Thörn, kyrkoherde i Södermöre pastorat.

Om begravningen hålls utomhus kan gästerna få vara upp emot 30 personer.

– I början blev det en del reaktioner och ilska men nu när det gått en tid är det flera som är tacksamma över att vi har begränsat antalet.

Måste sitta på avstånd

I Kalmar pastorat får 50 personer komma på en begravning om den hålls i en av de stora kyrkorna med plats för många.

– Men då måste alla sitta på avstånd. Det gäller även för den närmsta familjen, det kan vara släktingar som rest från olika delar av landet och inte träffas annars, säger Peter Wänehag, kyrkoherde i Kalmar pastorat.

I mindre begravningslokaler är antalet mer begränsat. I ett kapell som har plats för 50 personer får bara 25 komma på begravningen för att det ska gå att sitta på avstånd i bänkarna.

I Kalmar har kyrkorna slutat att låna ut sina lokaler till minnesstunder för att begränsa smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer