Lotta Söderman om begravningen för hennes mormor Foto: Privat

Lottas mormor begravdes under pandemin: ”Tufft utan kramar och närhet”

Uppdaterad
Publicerad

När Lotta Södermans mormor gick bort i mars fick begravningsplanerna anpassas efter alla restriktioner som råder just nu.

Lotta Södermans mormor hade önskat att ceremonin skulle hållas i en liten sal, men det gick inte. Istället fick de välja den stora salen i Skogskapellet i Oskarshamn för att gästerna skulle kunna sitta på avstånd.

– Vi ordnade med musiken själva och dekorerade kistan själva för att minimera risken att ta in fler utomstående, säger Lotta Söderman.

Alla kunde inte komma, några var sjuka och några kände att det inte kunde vara med. Men de fick chansen att ta del av begravningen ändå. Delar av akten filmades och de fick se den i efterhand.

Saknade att inte kunna kramas

För gästerna som kom till begravningen var det tungt att inte kunna vara nära varandra.

– Just i den stunden behöver man närheten och få stötta varandra och det är svårt att göra på avstånd. Kramar, klappar och hålla en hand är väldigt viktigt i sorgens stund, säger Lotta Söderman.

Efter begravningen hade de en minnesmiddag.

– Vi fick sitta familjevis vid separata bord med rejält avstånd mellan borden.

Enkelt och fint

Så här efteråt tycker Lotta Söderman att det blev en fin begravning trots allt. Det blev enkelt och fint som hennes mormor önskat.

– Hon var en riktig liten krutgumma på 94 år som i hela sitt liv klarat sig själv. Hon var en fantastiskt hjälpande kvinna som alltid har funnits för alla, säger Lotta Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.