Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bensinupproret 2.0 demonstrerar på Sergels torg Foto: TT

Bensinupprorets första maj-demonstration hotas med böter

Uppdaterad
Publicerad

Oro över smittspridning i samband med ”Bensinupprorets” demonstrationer i flera städer på första maj gör att länsstyrelsen nu beslutat om vite. Om något av evenemangen överstiger åtta deltagare föreläggs ett vite på 20 000 kronor.

Sammanlagt sex länsstyrelser går samman för att förhindra stora samlingar med smittorisk. Myndigheterna i Kalmar, Växjö, Stockholm, Göteborg, Falun och Luleå samarbetar för att sända ett tydligt budskap.

– Vi har fört en dialog med andra länsstyrelser om det här, för att hitta en enhetlig lösning, säger Anna Mäki, chef för rättsenheten på Länsstyrelsen Kalmar län.

Allmän sammankomst

På sociala medier har gruppen ”Bensinupproret 2.0” uppmanat medlemmarna att delta och följa demonstrationer i bland annat Kalmar och Växjö den 1 maj.

Evenemanget är klassat som en allmän sammankomst av polisen och därmed gäller den tillfälliga pandemilagen, som säger att antalet deltagare inte får överstiga åtta personer.

Vite på 20 000 kronor

Länsstyrelsen tror inte att arrangören vill hålla nere antalet demonstranter. Därför har de beslutar om ett föreläggande med ett vite på 20 000 kronor om antalet inte begränsas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer