Simon Sandberg, presstalesman Bergkvarabuss Foto: SVT

Bergkvarabuss svarar på Kommunals stämning

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar bussbolaget på fackförbundet Kommunals planerade stämning. ”Det är missvisande och känns mycket olustigt”, säger presstalesmannen från Bergkvarabuss i ett mejl till SVT Nyheter Småland.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att Kommunal vill stämma Bergkvarabuss i Arbetsdomstolen. Bussbolaget som äger bussen som var inblandad i olyckan utanför Sveg där tre skolungdomar omkom.

Facket vill genom stämningen lyfta fram den dåliga arbetsmiljö som deras medlemmar vittnar om.

Bussolyckan i Härjedalen

LÄS MER: Kommunal stämmer bussbolaget

– Efter den tragiska olyckan så har det blivit ett fokus på chauffören som är vår medlem. Vi har ett ansvar att i den debatten som förts i massmedia förklara vår syn på företaget, sade Johan Ingelskog enhetschef på Kommunal då.

Vid publiceringen avböjde Bergkvarabuss att svara på stämningen i media och hänvisade till att de själva skulle söka kontakt med Kommunal. Nu skickar de ett mejl till SVT Nyheter Småland för att bemöta kritiken.

”Det är missvisande och olustigt”

– Det är missvisande och känns mycket olustigt att Kommunals planerade stämning presenteras som någonting som är kopplat till den tragiska olyckan i söndags morse, svarar Simon Sandberg, presstalesman Bergkvarabuss.

Kommunal berättade att de flesta av deras medlemmar inom Bergkvarabuss vittnar om ett pressat schema, stress och allmänt dålig arbetsmiljö.  

– De vågar ofta inte prata med oss. Risken för trakasserier är stor. Till sist har man vågat ge sig till känna och vi har nu många medlemmar som vill att vi för deras talan i Arbetsdomstolen, sade Johan Ingelskog.

Bergkvarabuss tycker att kritiken ger fel bild av situationen.

– Vi finner uttalandet om ”de flesta av våra medlemmar” grovt missvisande. ”Ganska dålig arbetsmiljö, pressade scheman” är för oss helt främmande och har inte vid något tillfälle framförts, skriver Simon Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet