En ny flyglinje till Berlin startar i vår från Småland airport. Foto: TT

Berlin ny flygdestination från Småland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i vår kommer man kunna ta flyget till Berlin från Småland Airport i Växjö. Destinationen har varit efterfrågad i flera år, säger flygplatsens vd.

Den 30 mars startar flyglinjen till Berlin Tegel, med två avgångar i veckan på fredagen och söndagen.

– Det blir två avgångar i veckan till att börja med. Men efterhand kommer man att öka på när man känner att det fungerar. Jag tror att på sikt så kan den här linjen utvecklas till att gå en gång om dagen, säger Ulf Axelsson, vd på Småland Airport.

Det har varit hårt tryck från kunderna att få flyga till Berlin och flygplatsen har jobbat för att få till en flyglinje Berlin under 4-5 år, säger han. Förhoppningen är att intresset ska vara lika stort på den tyska sidan:

– Jag tror att det är minst lika många Berlinbor som vill åka till Småland som det är resenärer i vår region som vill till Berlin.

En Berlinlinje testades på Småland Airport redan 2012 men lades ner efter bara två säsonger.

Men det berodde inte på vikande intresse från kunderna, utan på problem med den flygplats i Berlin som planen skulle landa på; Berlin Brandenburger International vars bygge försenats efter skandaler om byggfusk, säger Ulf Axelsson.

Även Kalmar-Öland airport har testat på en Berlinlinje som fick läggas ner, men även där handlade det snarare om praktiska problem än svalt intresse från de småländska flygresenärerna, menar Ulf Axelsson.

– Det gick nog hyfsat bra, men man ska komma i håg att Kalmar bara har ett 180-gradigt upptagningsområde, i och med att de ligger vid kusten. I Växjö har vi ett 360-gradigt upptagningsområde med 700.000 personer som befinner sig inom en och en halv timme från flygplatsen.

Den nya sträckan trafikeras av BRA, som idag även trafikerar sträckan Växjö-Stockholm Bromma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.