Foto: Privat

Berömd katt i branddrama

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen skulle bli den stora höjdpunkten på skördefesten på Öland för makarna Lars och Ann-Sofie Leveau och deras berömda katt Sören Fernström, men istället väcktes de av att det brann.

I källaren i Erikslöse där paret Leveau tillsammans med tre andra utställare hade sina försäljningsstånd vällde det ut rök strax efter ett på natten mot lördag.

– Alla våra grejer är där inne och de är förstörde. Det är hantverk med handmålade kattmotiv och ett 30-tal fårskinn. Marknadspriset ligger väl på kanske 50 000 – 60 000, säger Lars Leveau.

Sveriges mest klappade katt

Paret äger också den riksberömda katten Sören Fernström som kallats Sveriges mest klappade katt. Sedan sex år tillbaka följer katten med på marknaderna för att samla in pengar till hemlösa katter. För en krona får man klappa Sören och fram till nu har klappar och sponsring dragit in drygt 460 000 kronor. När SVT Nyheter Småland når Lars Leveau vid lunchtid på lördagen tar Sören Fernström igen sig i husbilen efter nattens dramatik.

– Han ligger och sover inne i husbilen nu så fint. Vi har blivit erbjudna plats för att lägga fram Sören, men min fru har tagit branden hårt så vi får se.

Troligt elfel

Det är oklart vad som orsakade branden, men man misstänker att det handlar om ett elfel. Och för paret Leveau och katten Sören får händelsen konsekvenser.

– Vi hade två kattutställningar inbokade, nästa helg och om 14 dagar, så vi vet inte om vi får avboka dem nu, säger Lars Leveau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.