Högstadieskolan Bjurbäckskolan i Emmaboda får distansundervisning från och med måndag. Foto: SVT/Arkiv

Beslut: Högstadiet i Emmaboda får distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda har fattat beslut om att införa distansundervisning på kommunens högstadieskola Bjurbäcksskolan. Anledningen är främst hög sjukfrånvaro bland både elever och personal och att många med milda symptom väntar på provsvar.

Beslutet att bara ha undervisning på distans gäller från och med på måndag, men redan under fredagen är skolan tom på elever, då man beslutat att eleverna får en studiedag.

Dock handlar det inte om en stängning på grund av fler antal positiva covidfall just i högstadieskolan, poängterar kommunstyrelsens ordförande Johan Jonsson (C), som fattat beslutet:

– Vi stänger inte, utan vi testar att köra distans nästa vecka. Främst för att de som är hemma ska få undervisning. Hade vi haft ett läge där alla varit i skolan eller där testningskapaciteten gjort att man fått ett provsvar i morgon så hade det varit en annorlunda situation. Vi gör det här också för att eventuella smittvägar ska brytas, säger han till SVT.

”Uppenbart att provtagningen inte räcker till”

I beslutet skriver han att det är ”uppenbart att Regionens provtagnings- och smittspårningskapacitet inte räcker till” men det ska inte tolkas som kritik, säger Johan Jonsson.

– Här i Emmaboda är det väldigt hårt tryck för att få ett test och jag har full respekt för att regionen slår i taket och jag har också full respekt för att de prioriterar hälso och sjukvårdspersonal. Men vi andra kan ibland få vänta både en och två och tre dagar på ett prov, och då måste vi laga efter läge.

Svårt beslut

Emmaboda är en av få kommuner i Kalmar län, om inte den enda, som hittills fattat beslut att stänga en grundskola med anledning av coronapandemin.

– Det är inte helt okomplicerat att ta de här beslutet. Men vi har gjort bedömningen att de allra flesta som går på högstadiet klarar sig hemma ensamma dagtid. Det är inte fri hopp och lek utan det är lärarledda lektioner, fast via datorn, säger Johan Jonsson.

På distans i en vecka

Distansundervisningen på högstadiet kommer att pågå en vecka. Därefter är planen att alla elever ska återgå till skolan som normalt.

Även fritidsgårdar i kommunen stänger för äldre barn, men hålls öppna för barn i grundskolan. Detta för att minska smittspridning mellan barn och ungdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer