• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT arkiv

Beslut om halvering av IVA-platser i Oskarshamn skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om man ska minska antalet intensivvårdsplatser på Oskarshamns sjukhus dröjer. På torsdagens regionfullmäktige lyckades oppositionen att återremittera ärendet.

Regionfullmäktige i Region Kalmar skulle under torsdagen ta beslut om antalet intensivvårdsplatser i Oskarshamn skulle halveras, från fyra till två. Men efter omröstningen så återremitterades istället ärendet. 

– Det finns en möjlighet till minoritetsåterremiss som oppositionen utnyttjade. De pekade på några områden där de ansåg att beslutsunderlaget borde kompletteras, säger Anders Henriksson (S) som är ordförande i regionstyrelsen. 

Oskarshamn

Beläggningen låg

Bakgrunden till förslaget är att beläggningen av intensivplatserna i Oskarshamn varit låg. Under de senaste åren har behovet bara motsvarat en vårdplats per dygn enligt utredningen som sjukhusledningen gjort. 

En av konsekvenserna skulle bli att patienter som kräver respiratorvård kommer skickas till sjukhusen i Västervik och Kalmar istället.  

Men förslaget från den politiska majoriteten i Region Kalmar har väckt debatt. Nu ska ett extrainsatt regionfullmäktigemöte, på torsdag nästa vecka, ta upp ärendet igen för beslut.

– Vår bedömning är att underlaget för beslutet redan är gediget. Men vi kommer ändå att komplettera utifrån de frågeställning som oppositionen lyfte, säger Anders Henriksson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet