Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förhoppningen är att transportera valkroppen i ett stycke. Foto: Helmuth Petersson

Beslutet om valens öde – ska dras upp på land

Uppdaterad
Publicerad

Den döda valen som strandat på sydöstra Öland kommer att tas upp på land och skickas till förbränning. Åtminstone om allt går enligt plan. Det meddelade Mörbylånga kommun och Polismyndigheten under onsdagskvällen.

– Man pratar om att den väger från 15 ton, upp till 20 ton. Det är en komplicerad operation, säger Linus Vandrevik, lokalpolisområdeschef i Kalmar. 

Under onsdagen beslutade Naturvårdsverket att valen ska omhändertas på land och har gett uppdraget till Polismyndigheten.

Valen går ej att sänka

Ett alternativ, man tidigare diskuterat, har varit att försöka sänka valen i havet, men det är ett alternativ som visat sig olämpligt.

– Kustbevakningen gör den bedömningen att den inte går att sänka. Det finns ingen plats att lägga valen på, det är långgrunt och det krävs väldigt mycket järnskrot för att sänka den, säger Linus Vandrevik.

Flera aktörer inblandade

Hur det rent praktisk ska gå till att dra upp valen är ännu oklart och många aktörer är inblandade. Nu pågår ett planeringsarbete mellan de olika aktörerna och polisens förhoppning är att de ska kunna få bort valen innan nästa vecka.

Aspekter som man måste fundera kring är att ordna med maskiner som orkar dra så många ton och även ta hänsyn till att valen ligger inom ett Natura 2000-område som innebär att marken är skyddad.

Mörbylånga kommun varnar nyfikna från att gå nära valen eftersom förruttnelseprocessen gör att den kan explodera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer