Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Thor är ordförande i Nybro slalomklubb. Nästa vecka hoppas de kunna köra igång liftarna. Foto: SVT/Ida Andersson

Besöksrekord i slalombacken utanför Nybro – trots att liftarna står stilla

Uppdaterad
Publicerad

Minst 400 personer, sannolikt fler, besökte under lördagen Svartbäcksmåla friluftsområde utanför Nybro. Detta trots att liftarna inte ens är i gång än. I stället var backen full av pulkaåkare.

– Tidigare har vi inte behövt fundera på var maxgränsen går, men det kommer vi att få göra nu, säger slalomklubbens ordförande Anders Thor till SVT Nyheter Småland.

Enligt Anders Thor var det mest troligt besöksrekord i Svartbäcksmåla på lördagen. Hela parkeringen, med plats för omkring 220 bilar, var full och samtliga grillplatser var upptagna av aktivitetstörstande familjer. Ändå har anläggningens skidliftar ännu inte startats.

– Vår målsättning är att kunna spruta tillräckligt med snö så att vi kan öppna barnbacken nästa lördag, säger Anders Thor.

Följer branschens regler

Eftersom liftarna ännu inte är igång är Svartbäcksmåla en allmän plats och då har var och en ett ansvar för att uppträda coronasäkert. Men när liftarna går i gång så är det slalomklubben som får ansvaret.

– I första hand så följer vi Sveriges skidanläggningar, SLAO:s rekommendationer, och de är de vanliga: att man ska hålla avstånd och att man ska tvätta händerna. Och att man inte ska vara inomhus. Där har vi en fördel eftersom vi inte har någon värmestuga och bara är utomhus i vår anläggning, säger Anders Thor.

För att minimera tiden inomhus har klubben investerat i ett system med nummerlappar i skiduthyrningen så att ett sällskap åt gången vistas inomhus.

Smittskyddsläkaren: ”Lätt hänt att föräldrar står och snackar”

Men Lisa Labbé Sandelin, som är smittskyddsläkare i Region Kalmar län, uppmanar allmänheten att vara försiktiga och hålla avstånd även utomhus, oavsett om man åker pulka eller skidor.

– Det är lätt hänt att föräldrar står och snackar längre stunder och då kan man ju försöka att påminna om att det är inte läge nu. Sen är det ju också så att just nu är sjukvården väldigt hårt pressad och det är inte läge att ådra sig ett benbrott eller en hjärnskakning just nu, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer