Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är beredd att ta konsekvenserna” säger Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) om kommunens besöksförbud på äldreboenden inte är lagligt. Foto: SVT/Arkiv

Växjö kommun bryter mot lagen – inför besöksstopp på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun meddelade under fredagen att ett tillfälligt besöksstopp införs på särskilda boenden i kommunen. Men det finns ingen laglig rätt idag för en kommun att införa ett besöksförbud, det är en åtgärd som bara regeringen kan göra. Men trots det väljer kommunen att bryta mot lagen.

– Vi vill minimera riskerna för smittspridningen och skydda våra äldre och mest utsatta genom att införa det här tillfälliga besöksstoppet. Trots att vi bryter mot lagen är jag beredd att ta konsekvenserna, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Gäller under tre veckor

Besöksstopp kommer att vara regel men det finns undantag som kan motivera ett besök.

– Till exempel om en omsorgstagare har stark oro som inte kan lindras på annat sätt, att besökaren har antikroppar eller vid vård i livets slutskede. Alla undantag som inte gäller vård i livets slutskede hanteras av en referensgrupp som tar beslut i varje enskilt fall, berättar Ewa Ekman, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Besöksstoppet träder i kraft den 16 november och kommer att gälla fram till den 6 december.

Hör Anna Tenje (M) i klippet ovan motivera varför kommunen bryter mot lagen.

Enligt jurister på Länsstyrelsen i Kronoberg bryter Växjö kommun mot lagen genom att införa ett besöksstopp. Det är endast Regeringen som har befogenhet att införa besöksförbud på landets äldreboenden och särskilda boenden.

I juridiska termer handlar det om egenmäktigt förfarande, där kommunen på något sätt hindrar fordon eller människor att nå fram till en fastighet eller in i en byggnad. Men det kan dessutom röra sig om våldsbrott, där personer fysiskt eller handgripligen hindras från att beviljas tillträde.

Straffskalan handlar oftast om böter eller i vissa fall fängelsestraff beroende på hur grovt brottet är. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer