Marcus Walldén (M) är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Ljungby kommun. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Besparingar klubbades igenom: ”Ingen av oss tyckte det var önskvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen klubbade politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Ljungby igenom besparingskrav på 2,5 miljoner kronor på personalkostnader i förskolan.

Anledningen till att Ljungby måste spara är en budgetprognos på minus 7,5 miljoner kronor inom barn- och utbildningsförvaltningen. Kostnaderna väntas alltså öka – men inte budgeten. 

– Vi tog beslutet men ingen av oss i nämnden tycker att det är önskvärt, säger Marcus Walldén (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det var en oenig nämnd som tog beslutet där S, V och SD reserverade sig. S ville underfinansiera budgeten och använda pengar från regeringen istället.  
 
– Vi vet i dagsläget inte hur mycket pengar det handlar om och hur det ska fördelas. Men vi kommer att bevaka och följa utvecklingen i förskolan. Det är ett av de områden som är prioriterade när de här pengarna ska delas ut, säger Marcus Walldén (M).

SVT Nyheter Småland har tidigare träffat förskolläraren Anna Werner som tror att besparingarna kommer att slå hårt tillbaka.

I klippet nedan kan du höra henne berätta hur hon tror det kommer drabba barnen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ljungby vill spara 2,5 miljoner på förskolepersonalen Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer